به کلینیک تخصصی ما خوش آمدید…

تاثیر تغذیه مادر بر روی دندان کودک

تاثیر تغذیه مادر بر روی دندان کودک

تغذیه مادر در دوران بارداری ارتباط مستقیمی با سلامت دندان‌های کودک خواهد داشت.

در‌اصل رشد و تکامل دندان‌های شیری جنین بعد از ماه دوم بارداری شروع می‌شود و ماه‌های چهارم به بعد، آغاز معدنی شدن دندان‌های کودک و رشد عاج و مینای آن‌ها است.

با توجه به این نکته، می‌توان گفت، داشتن یک رژیم غذایی سالم توسط مادر باردار، می‌تواند سلامت دندان‌های کودک را در آینده تضمین کند.

رژیم غذایی مادر باردار برای سلامت دندان‌های کودک

همان طور که اشاره شده است، استفاده از برخی از مواد غذایی‌ در دوران بارداری، می‌تواند تاثیر بسیار مثبتی در سلامت دندان‌های کودک شما داشته باشد.

داشتن رژیم غذایی حاوی انواع مواد معدنی چون کلسیم، فسفر و همچنین ویتامین‌ D در جهت سلامت هر چه بیشتر دندان‌های کودک توسط مادر باردار نباید فراموش شود.

  • کلسیم: یکی از املاح بسیار مورد نیاز برای مادران باردار کلسیم است. این نوع ماده معدنی برای استحکام بیشتر دندان‌های کودک و به نوعی تراکم بافت دندان‌های آن‌ها تاثیر ویژه‌ای دارد. مصرف مواد غذایی حاوی کلسیم چون لبنیات و مرکبات و سبزیجات در طول بارداری، می تواند برای تامین کلسیم مورد نیاز برای رشد و تکامل دندان‌های جنین موثر باشد. در نظر داشته باشد، در طول بارداری باید روزانه حداقل ۱۰۰۰ میلی گرم کلسیم مصرف نمایید.
  • فسفر: از دیگر مواد معدنی موثر در سلامت هر چه بیشتر دندان‌ کودک، فسفر است. فسفر به تکامل بهتر دندان‌های کودک و به نوعی به استحکام و سلامت هر چه بیشتر دندان‌های جنین کمک می‌کند. تغذیه مادر باردار با مواد غذایی حاوی فسفر، می‌تواند تاثیر مطلوب در سلامت دندان‌های کودک داشته باشد. تخم مرغ، ماهی، دانه‌های روغنی، خشکبار و میوه و سبزیجاتی چون کلم بروکلی و آووکادو منابع سرشار از فسفر هستند. به یاد داشته باشید، روزانه باید بیش از ۷۰۰ میلی‌گرم فسفر برای سلامت دندان‌های کودک توسط مادر باردار مصرف شود.
  • ویتامین D: یکی از ویتامین‌های ضروری برای سلامت دندان کودک، ویتامین D است. این نوع ویتامین در استحکام دندان و رشد به موقع دندان‌های کودکان تاثیر بالایی دارد. طبق تحقیقات به عمل آمده، مادرانی که در طول بارداری، ویتامین D کمتری مصرف کرده‌اند، کودکان آن‌ها تاخیر در رشد دندان‌ها را تجربه خواهند کرد. مادران باردار باید روزانه ۱۰ میکرو‌گرم ویتامین D مصرف نمایند‌. فراموش نکنید، ویتامین D در جذب کلسیم نیز نقش ویژه‌ای دارد. منابع غذایی حاوی ویتامین D: ماهی، خاویار، لبنیات غنی شده با ابن ویتامین، قارچ و تخم مرغ.
  • ویتامین C: مصرف ویتامین C در دوران بارداری، نقش مهمی در استقرار ریشه و اعصاب دندان‌های جنین دارد که برای استحکام و عملکرد مطلوب دندان‌ها در آینده، حیاتی هستند. دریافت نکردن ویتامین C کافی، ممکن است منجر به ناهنجاری‌های در دندان کودکان مانند عدم استحکام عاج شود. مصرف روزانه ویتامین C برای مادران باردار بین 80 تا 85 میلی‌گرم است و می‌توان آن را از غذ‌هایی مانند کلم پیچ، کیوی، کلم بروکلی، کلم بروکسل و توت فرنگی و مرکبات دریافت کرد. از مصرف قرص‌های جویدنی ویتامین C خودداری کنید زیرا سطح اسیدیته آن‌ها ممکن است مینای دندان شما را از بین ببرد.

تاثیر تغذیه مادر بر روی دندان کودک
تاثیر تغذیه مادر بر روی دندان کودک

غذاهای پوسیده‌کننده دندان‌های کودک در آینده

همان طور که مصرف برخی از مواد غذایی توسط مادر باردار، اثر بسیار مثبتی در سلامت و استحکام دندان‌های کودک در آینده خواهد داشت.

مصرف برخی دیگر از انواع مواد غذایی و داروها نیز می‌توانند، اثر نامطلوب در روند رشد دندان‌های کودک بر جای گذارند.

به طور کلی، مصرف نوشیدنی‌های گاز دار و الکلی، غذا‌های فست فودی، نوشیدنی‌های کافئین دار و مصرف دخانیات چون سیگار در بارداری منع شده است.

مصرف موارد یاد شده، علاوه بر اینکه سلامت کلی جنبن را به خطر می‌اندازد، در رشد و تکامل و به نوعی استحکام دندان‌های جنین تاثیر سوئی خواهند داشت.

به یاد داشته باشید، مصرف برخی از دارو‌ها نیز باید در سه ماهه‌ی اول و آخر بارداری با احتیاط و با مشورت پزشک انجام شود‌.

به عنوان مثال  قرص تتراسایکلین از جمله دارو‌هایی بوده که مصرف آن در سه ماهه‌ی آخر بارداری، موجب عدم تکامل مینای دندان جنین می‌شود که در آینده احتمال پوسیدگی زودرس دندان‌های کودک بالا خواهد رفت.

دستورالعمل کلی برای مادران در جهت سلامت دندان‌های کودک

  • زنانی که قصد بارداری دارند باید در صورت امکان قبل از بارداری به دندانپزشک مراجعه کنند تا تمام درمان‌های دندانپزشکی مورد نیاز را تکمیل کنند. در مجموع خانم‌های باردار باید مورد ارزیابی قرار گیرند که در چه سطحی از خطر پوسیدگی دندان قرار دارند. در نظر داشته باشید، پوسیدگی دندان، می‌تواند از مادر به جنین انتقال یابد.
  • بارداری زمان حیاتی برای تمرکز در جهت پیشگیری از عدم سلامت دندان‌های کودک خواهد بود. تاکید بر رژیم غذایی سالم، همراه با مقدار زیادی کلسیم از اهمیت بالایی برخوردار است.
  • مصرف شیرینی‌ها و غذاهای کم مغذی باید در دوران بارداری به حداقل برسد. مهم است که در صورت امکان روی میان وعده‌های کم چرب و کم قند تمرکز کنید. مصرف مواد غذایی چون کرفس، هویج، شیر، پنیر و سایر محصولات لبنی، خطر پوسیدگی دندان‌های جنین در آینده را به حداقل می‌رسانند.
  • طبق تحقیقات انجام شده، کاهش باکتری‌هایی مولد پوسیدگی دندان مادر با استفاده از دهانشویه‌های حاویکلرهگزیدین گلوکونات، می‌تواند از انتقال باکتری‌های پوسیدگی به جنین پیشگیری کرده و همچنین خطر پوسیدگی دندان کودک در آینده را کاهش دهد.

جمع‌بندی

داشتن یک رژیم غذایی متعادل و سالم در دوران بارداری برای رشد سالم دندان‌‌های کودک ضروری است.

از آنجایی که دندان‌ها در حدود شش هفتگی در رحم شروع به شکل گیری می‌کنند، کمبود مواد مغذی که بین هفته ششم تا هشتم بارداری رخ می‌دهد، می‌تواند به سلامت دهان و دندان کودک در آینده آسیب رساند.

با مصرف مواد مغذی و مفید برای سلامت دندان‌های جنین، می‌توانید سلامت کلی دندان‌های کودکتان را در آینده تضمین نمایید.

امیدواریم این مقاله اطلاعات جامعی برای آگاهی شما با موضوع “تغذیه مطلوب مادر باردار برای سلامت بیشتر دندان‌های کودک” ارائه کرده باشد‌.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *